SKŁADNIKI DIETY PSA- czyli czym karmić lub jakie stosować dodatki::
MIĘSO:
Najlepszym mięsem dla psa jest to jakości spożywczej, które spełnia standardy żywienia ludzi. Mięso podajemy gotowane, pieczone lub surowe. Mięso gotujemy KRÓTKO i wkładamy do gotującej się wody, by mięso zachowało jak najwięcej wartości odżywczych. Chude mięso i ryby można gotować na parze. MIĘSO CZERWONE:
· Wołowina (cielęcina) – jest jednym z najbogatszych źródeł minerałów: żelaza, cynku i selenu.
· Wołowina (cielęcina) – jest jednym z najbogatszych źródeł minerałów: żelaza, cynku i selenu.
· Wieprzowina ( NIE WOLNO używać na surowo- jedynie po długiej obróbce termicznej)
· Królik,
· Baranina (jagnięcina)
· Kozina,
DZICZYZNA: · Jelenina,
· Sarnina,
· Bażanty,
· Mięso dzika ( NIE WOLNO używać na surowo- jedynie po długiej obróbce termicznej)
DRÓB:: · Kurczak,
· Indyk,
· Kaczka,
· Gęś,
· Perliczka
RYBY:
· Pstrąg,
· Łosoś,
· Dorsz,
· Tuńczyk,
· Flądra,
· Węgorz
· Sola,
Ryby wędzone są nie wskazane ponieważ dużą ilość soli- nie zdrowej dla psów- można je zastąpić suszonymi rybami (np. suszone szprotki są fantastycznym smakołykiem) PODROBY (nie więcej niż 20% całego posiłku, lub jako dodatek 1-2 razy w tygodniu):
· Kurze serca i żołądki
· Indycze serca i żołądki
· Wołowe i cielęce- serca, płucka, nerki
· Kacze – serca i żołądki
· Wieprzowe- NIE UŻYWAMY NA SUROWO 9 gotowane można serca, nerki i wątrobę)
· Królicze- nerki
· Gęsie- serca i żołądki
· WĄTRÓBKA- Zawiera bardzo dużo wit. A- dlatego można ją podawać maksymalnie 1-2 razy w tygodniu, nie więcej niż jedną (drobiową)- ponieważ może ona bardzo negatywnie wpłynąć na zdrowie naszego psa.
U młodych psów zbyt duże ilości wątróbki mogą powodować nawet zahamowanie wzrostu, u wszystkich, niezależnie od wieku mogą powodować silne biegunki, bóle brzucha, pogorszenie stanu okrywy włosowej.KOŚCI I SUSZONE GRYZAKI DLA PSA
Nie polecam podawać kości, chyba że jest to świadome stosownie w dietach surowych (BARF).
Jednak jeśli chcemy podać kość- musi ona być zawsze mięsna i SUROWA.
W zamian za kości polecam suszone gryzaki- uszy ( wołowe, królicze, sarnie, jelenie, końskie, wieprzowe) z włoskami lub bez (te z włoskami stosowane w nadmiarze- mogą negatywnie wpływać na zęby), penisy wołowe, ogony, łapki lurze i indycze, kopyta, racice, ścięgna, śluzawice, żwacze wołowe lub baranie.Nie polecam gryzaków z prasowanej skóry- gdy rozmiękają pod wpływem śliny- często przyklejają się do włosów na brodzie i na łapkach.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Suszone gryzaki – większość z nich jest jedynie źródłem głównie tłuszczu, dostarczają trochę białka, ale nie są zbyt wartościowe- są jednak fajnym przysmakiem, który czyści żabki i zaspokajają potrzeby żucia i gryzienia.PAMIĘTAJMY!
Suszone gryzaki to KALORIE- przykładowo suszone ucho świni to około 180 kcal- jeśli podajemy gryzaka należy odjąć 10% dawki karmy (chodzi tu o dorosłe psy w szczególności z tendencją do nadwagi).
SMACZKI I GRYZAKI – to też pożywienie!!!
Duża różnorodność smaczków do nagradzania może powodować problemy żołądkowe, niestrawność i rozwolnienia.
Czym grozi podawanie psu źle dobranych kości (zbyt twardych, zbyt dużych, itp.):
· Połamane zęby
· Urazy języka i pyska z silnym krwotokiem
· Zakleszczenie szczęki wewnątrz kości (możliwe w przypadku dużych, pustych w środku kości)
· Kość utkwiona w przełyku psa
· Kość utkwiona w tchawicy (powoduje bardzo duże problemy z oddychanie)
· Silne zatwardzenie
WYWAR z KOŚCI
Bulion kostny może być stosowany na wiele dolegliwości, ale przede wszystkim służy do nawadniania i odżywiania chorych zwierząt oraz wspomagania leczenia chorób jelitowych u psów i kotów, u których występują nawracające lub chroniczne wymioty lub biegunka. ( Sposób przygotowania w zakładce przepisy)OLEJE
Dla wzbogacenia diety najlepiej jest podawać w niewielkich ilościach różne oleje na zmianę: · Tran,
· olej z łososia,
· olej z krylu,
· Olej rzepakowy,
· Olej lniany,
· Olej z ostropestu,
· olej z wiesiołka,
· oliwa z oliwek,
· olej słonecznikowy (choć jest on najmniej wartościowy)
Zazwyczaj proponowana dzienna dawka profilaktyczna właściwego oleju to 5 ml (czyli ok. 1 łyżeczka do herbaty) na każde 10 kg wagi psa.
W przypadkach niedoborów po konsultacji z dietetykiem dawkę można zwiększyć.
Oleje muszą one być tłoczone na zimno i nie wolno ich podgrzewać, muszą być też odpowiednio przechowywane, bo tracą właściwości. Dlatego nie należy ich gotować wraz z jedzeniem dla psa, tylko dolewać na końcu do miski.
JAJKA
Dla szczeniaków raz na tydzień, dla dorosłych 1-3 razy na tydzień.
Jajka są bardzo wartościowym dodatkiem do psiej diety. (Jeśli pies ma uczulenie na kurze jaja- można podawać jaja przepiórcze, indycze, kacze, gęsie, perlicze).
Na surowo polecam podawać samo żółtko, ponieważ białko jest mocniej alergenne oraz zawiera awidynę, która wiąże biotynę (po ugotowaniu awidyna przestaje działąć- zatem gotowane można podawać).
WARZYWA I OWOCE
KOLOR:
ZIELONE - mają działanie przeciwzapalne, zawierają kwas foliowy, wit. C, betakaroten
CZERWONE - silne antyutleniające działanie likopenu zawartego w czerwonych owocach i warzywach opóźnia procesy starzenia organizmu, wzmagają apetyt i przyspieszają trawienie i pozytywnie działają na układ pokarmowy.
FIOLETOWE – mają działanie przeciw zapalne oraz przeciwnowotworowe
ŻÓŁTE i POMARAŃCZOWE- zwierają betakaroten, który w psim organizmie może zostać przekształcony w wit. A.
Warzywa gotowane i rozdrobnione:
· Dynia, · Cukinia,
· Babaty, · Ziemniaki
· Marchewka
· Korzeń pietruszki (uwaga jest moczopędna)
· Pomidory,
· Szparagi,
· Buraki,
· Brokuł, Kalafior (podawać w niewielkiej ilości ponieważ obniżają one aktywność tarczycy, mogą doprowadzić do jej niedoczynności)
Warzywa do podawania na surowo:
· Ogórek zielony,
· Marchewka (to świetna przekąsko-zabawko-gryzak)· Brokuł
· Korzeń pietruszki
· Natka pietruszki,
· Jarmmmuż
Można podawać niewielkie ilości kiszonych ogórków i kapusty kiszonej.
Owoce do podawania na surowo:
· Jagody
· Borówki
· Jeżyny,
· Truskawki,
· maliny,
· arbuz,
· Żurawina,
· Jabłka
· Melon,
· Banan
· Gruszka